bädda vagn sommar

Hur bädda barnvagn på sommaren?

Den svenska sommaren kan vara knepig. En vecka är det kyligt och regnigt och nästa blir det värmerekord. Om du ska planera för sommar med barnvagn så bör du komma ihåg detta. Du behöver bädda barnvagnen på ett sätt som gör det lätt att anpassa värme till faktisk temperatur utomhus.

Bädda lätt för varma dagar

Oavsett om du har en elbarnvagn eller en klassisk modell så kommer du antagligen att ha en klädsel som barnet kan sitta eller ligga direkt emot. I liggdelen finns det en madrass som också kan ha ett överdrag. När du byter till sittdel så kommer den att vara gjord med samma typ av klädsel.

Men den här typen av klädsel är ofta rätt så plastig. Det rör sig om syntetmaterial som ska vara lätta att hålla rena. När det är mycket varmt på sommaren så blir det för svettigt för barnet att ligga direkt mot detta material.

Då bör du bädda med något som kommer att suga upp fukt på ett bra sätt. Det kan vara ett babylakan eller stora babyhanddukar av bomull. Dessa är lätta att placera under barnen och sedan vika in på sidorna så att det blir en smidig och slätt yta.

När det är väldigt varmt kan du använda samma typ av lakan eller handduk som täcker om det behövs. Det är verkligen inte att rekommendera att använda ett tjockare täcke i en vagn som blir för varm. Barnet kan förlora alldeles för mycket vätska på det viset.

Skydda barnet mot vind och regn

Med en smart sufflett och regnskydd kan du skydda barnet mot regn och vind. Då blir det inte så kallt i barnvagnen ens när det är en kyligare sommardag. En del barn tycker att det är mysigt med filt eller täcke. Då kan du fortsatt använda en tunnare variant för att det inte ska bli för svettigt.

Ska du ha kudde i barnvagnen?

I en barnvagn behöver du inte bädda med kudde. När barnet ligger i liggdelen så är det tvärtom ofta bäst att det ligger plant. När du börjar använda sittdelen så är det ju bara att justera ryggstödet för att huvudet ska komma upp lite högre.