pojke på sparkbil

När kan bebisen åka sparkbil själv?

När du först ser på barnvagnar till din bebis så tänker du kanske inte så mycket på tiden då barnet blir alltmer intresserat av själva åkandet. Men rätt som det är så vill barnet åka aktivt. Det är då som det blir aktuellt med sparkbil vid sidan om barnvagnen. Detta är en leksak som är både utvecklande och praktisk.

Barn som kan stå och gå själva kan också åka sparkbil på ett säkert sätt. Detta brukar ske omkring 12-15 månaders ålder. Men det gäller förstås att beakta barnets temperament och var åkningen kommer att ske innan du låter ungen köra loss ensam utan dig inom armlängds avstånd.

Sparkbil med handtag som en form av barnvagn

En klassisk sparkbil är ju en åk-leksak som är utan trampor. Barnet får skjuta sig framåt med benen. Det finns sparkbilar och trampbilar som har handtag baktill. Detta är en form av barnvagn som känns mer som leksak.

Om du vill ha en kul resevagn kanske du ska satsa på en sparkbil med handtag. Detta är perfekt om ni måste gå långa sträckor över flygplatser eller kanske får vänta på anslutande flyg utan något vettigt att göra.

Säker åkning på egen hand

Ett barn som tycker om att skjuta omkring på en sparkbil kan alltså göra detta då barnet också kan gå och stå själv. Detta betyder dock inte att åkningen automatiskt blir säker. Om du till exempel vill låta barnet köra sparkbil ensam hemma då du är i hemmet men kanske inte i samma rum ska du betänka inredning.

Om det finns gott om ställen att slå sig illa på vid en vurpa eller en öppen trappa att köra nedför är det inte säkert. Men om du har en situation där du kan se barnet från platsen du befinner dig och rummen är säkrade så bör det inte vara några problem.

En mycket säker plats för sparkbilskörande är en gräsmatta som är jämn och helst inhägnad. Här kan du absolut koppla av med bok eller smartphone medan ditt barn kör loss på sin sparkbil. Gräset är ju naturligt mjukt då det går lite för fort och bilen stjälps över på sidan.

sparkmotorcykel
Det går också att sparka sig fram på en motorcykel!

Viktigt att välja rätt sparkbil till barnet

Oavsett om du kommer att se sparkbilen som ett komplement till din barnvagn eller inte så är det viktigt att den är väl anpassad till ditt barns fysik. En sak som du bör ta en titt på är sparkbilens höjd.

Barnet måste kunna gränsla bilen och ha fötterna stadigt i marken vid alla tillfällen. Om inte kan det blir för farligt då det börjar rulla på. Mer avancerade sparkbilar med dörrar och ihålighet i mitten kan vara kul. Här ska du dock ta reda på om det finns klämrisk innan du skaffar åkdonet till ditt barn.

Tänk på följande saker:

  • Stadighet är viktigt
  • Barnet bör själv kunna kliva på och av utan din hjälp
  • Hjulen ska vara säkra och gärna stora
  • Det bör inte finnas lösa delar som kan trilla av